TEXT_SIZE

Stamps of Belgium

A listing of butterfly stamps issued in Belgium. (text: Dutch only)

Eikenblad (Gastropacha quercifolia)

Het eikenblad (Gastropacha quercifolia) is een nachtvlinder behorende tot de familie van de spinners (Lasiocampidae). De wetenschappelijke naam verwijst, net als de Nederlandse naam, naar de gelijkenis met het blad (folia) van de eik (Quercus). Het eikenblad bereikt een spanwijdte van 52-65 millimeter, vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Ze hebben vleugels die sterk lijken op een droog blad. De vleugels bij jonge dieren zijn roodbruin, ze hebben daarnaast een paarse glans. Op hen zijn diverse mooie, grijze tanden bindend. Hun vleugelrand is golvend. Ze hebben een opvallend langwerpig neusachtig monddeel.

 

Phromnia Rosea
Uit Madagaskar behoord tot de familie van de Flatidae, onderorde Auchenorrhyncha – Cicaden. Cicaden zijn een groep van insecten die vertegenwoordigd wordt door ongeveer 4 0.000 verschillende soorten. Cicaden vormen een onderorde die behoort tot de orde van de halfvleugelige (Hemiptera). De Nederlandse naam cicade is afkomstig uit het Latijn en betekent 'boomkrekel'. Ze komen wereldwijd voor en zijn te vinden in uiteenlopende biotopen. Het enige continent waar geen cicaden leven is Antarctica. Veel soorten leven in uitgesproken graslanden waar ze grassen uitzuigen maar ook zijn er soorten die specifiek van kruidachtige planten leven en andere soorten leven op houtige planten als bomen. Sommige soorten hebben zich aangepast op het leven in droge en schrale gebieden, zoals bergstreken. De flatiden worden in andere talen wel “vlinder-cicaden” genoemd omdat ze voor cicaden vrij grote en vaak gekleurde vleugels hebben. Veel soorten blijven klein.

 

Reuzen wandelend blad (Phyllium giganteum) (PSG: 72)
Is een insect uit de familie Phylliidae. Deze soort leeft alleen in westelijk Maleisië en is tot op heden de grootste bekende soort. Omdat de meeste soorten een zeer verscholen leven leiden in dichtbegroeide bossen is het echter niet ondenkbaar dat er nog andere soorten worden ontdekt. Een andere bekende soort, Phyllium celebicum (geen Nederlandse naam), wordt iets kleiner en smaller maar lijkt er sterk op. Net zoals de wandelende tak heeft ook dit dier een uitstekende camouflage: het lichaam lijkt sprekend op een rafelig blad. Niet alleen is de kleur groen en het lijf plat en ovaal, ook worden de nerven nagebootst. De poten zijn bruin en hebben inkepingen om maar zo onregelmatig mogelijk te lijken. Hierdoor wordt het nog moeilijker voor een vijand om ze te zien.

   

Haaniella dehaanii
Is een insect uit de orde van de Phasmatodea “wandelende takken” De dieren zijn afkomstig uit Borneo en planten zich geslachtelijk voort. Met haar legboor legt het vrouwtje de eitjes in de grond. Deze komen na 9 maanden tot een jaar uit. Na meer dan tien maanden zijn de nimfen volwassen. Volwassen mannetjes worden 7cm groot, vrouwtjes ongeveer 10 cm. Ze eten onder andere klimop en braambladeren. Wandelende takken hebben, zoals alle insecten, 6 poten, 2 voelsprieten en soms vleugels. De grootte van wandelende takken varieert tussen 5 cm (Peruphasma schultei) en groter dan 50 cm (Phobaeticus chani)

 

De orchidee-bidsprinkhaan (Hymenopus coronatus)
Is een bidsprinkhaan uit de familie Hymenopodidae. Deze soort komt voor in de regenwouden van Maleisië, Indonesië en Sumatra. De habitat bestaat uit bloemdragende planten zoals orchideeën, papaja's en plumeria's. Vrouwtjes worden ongeveer 6 - 7 cm lang, terwijl het mannetje maar ongeveer 3 cm groot wordt. Dit fraai gekleurde insect imiteert de schaduw en de vorm van de bloemen, waarop het dier zich op dat moment bevindt. Zodat ze langskomende bijen en andere bestuivers die op bloemen afkomen kan vangen. Ze leven dan ook voornamelijk op wit met roze bloemen zoals orchideeën. De nimfen eten kleine ongewervelde, de volwassen exemplaren eten grotere insecten.

   

Page 1 of 5